MPS Systems: machinebouwer gaat voor de kracht van data

Bedenk een land op onze aardbol en er staat een drukpers van MPS Systems. Van Rusland tot Australië en van Chili tot Albanië, om een paar landen te noemen. Binnen de printindustrie is MPS Systems specialist in de narrow and mid-web industry voor labels en flexible packaging toepassingen. Ofwel: ze maken printers die geschikt zijn voor het bedrukken van kleinere oppervlaktes. De printers zélf zijn allesbehalve klein; met een breedte van ongeveer 2 meter en een lengte variërend tussen de 10 en 38 meter. Deze flexo-druktechniek kent een zeer brede toepassing. Denk aan etiketten voor wijnflessen en stickers voor medicijnverpakkingen. MPS Systems is wereldwijd een top zes speler in de narrow and mid-web industry.

DNA-match: drive voor data

We gaan in gesprek met Rob Nijland, Manager ICT en Michiel Borst, CFO. Ze vertellen hoe ze méér grip op processen krijgen, dankzij het sturen op informatie. Qua DNA is er trouwens overlap met Biyond. Het scheelt maar één letter. Biyond versus Beyond. Want, de visie van MPS Systems luidt: Beyond the machine. Het bedrijf kijkt vérder dan de bouw van hun machines. Deze DNA-match is zichtbaar in de drive van MPS Systems én van Biyond: focus op datagedreven werken.

Pareltjes in een schatkist: data cubes

Michiel vertelt: “We focussen ons meer op recurring business, ofwel voorspelbare omzet. Servicecontracten zijn daarbij essentieel, naast de verkoop van machines. Zo kun je op jaarbasis activiteiten inplannen met een klant. Denk aan onderdelen leveren, een inspectie doen en een training geven. Dankzij data cubes kunnen we nu dwarsdoorsnedes maken om bijvoorbeeld te kijken hoe we er qua marge en omzet voorstaan. Het zijn pareltjes in een schatkist.”

We willen mensen meenemen op deze ontdekkingsreis, zodat ‘data driven’ steeds meer gaat leven binnen de organisatie

Rob vult aan: “Infor ERP LN  is ons ERP-systeem. Het is één van de bedrijfssystemen die onze leverancier Xibis levert. Zij hebben ons in contact gebracht met Biyond. Biyond had al data kubussen op de plank liggen met de datastructuur van Infor ERP LN. Dat zorgde voor een vliegende start om data uit ons ERP-systeem direct te gebruiken en te valideren. In de praktijk bleek het ook flexibel: gaandeweg werden de behoeften van medewerkers steeds duidelijk ten aanzien van het gebruik van data. Datavelden konden vrij eenvoudig worden toegevoegd aan de cubes, dat was een groot voordeel. We hebben ook voorzetjes gegeven in het belang van de cultuurverandering. We hebben laten zien welke informatie je kunt uitsluiten met de tools.”

Nieuwe overzichten creëren: keer op keer

“We hebben inderdaad zoals Rob zegt, velden laten toevoegen. Denk aan de datum waarop mensen uit dienst zijn gegaan, zodat deze mensen uit de urenregistraties gefilterd worden. We werken steeds meer met tussentabellen om data te verrijken. De kracht van de tool is dat je meerdere bronnen kunt combineren. We noemen dat draaien en keren, doordat je door het toevoegen van unieke velden, steeds nieuwe overzichten kunt creëren,” aldus Michiel.  

Samenwerkend tot de beste oplossing komen

Rob: “Biyond denkt mee en stelt kritische vragen. Een partij die meedenkt om samen tot de best passende oplossing te komen. Met name ook het Infor-stuk, daar zitten heel veel tabellen achter. Biyond is helemaal thuis is in die materie. Op basis van enkele screenshots kunnen we een opdracht geven, waarin we aangeven wat we graag terug willen zien. Zonder lange procedures; de lijnen zijn kort.”

Michiel: “Misschien een open deur, maar ons bedrijf kan niet zonder goede sturing. Dat krijg je alleen als je weet wat er in je processen speelt, dat koppelt aan de juiste indicatoren én op tijd acteert. Dankzij de data cubes maken we goed gebruik van het systeem. Processen zijn efficiënter geworden en rapportages rollen er inmiddels automatisch uit. We weten dat we er nog meer uit kunnen halen, dus het is zeker een wens om daar nóg beter gebruik van te maken.”

We transformeren écht naar een datagedreven onderneming

Het olievlek-effect

We zijn samen met een Biyond een mooie weg ingeslagen om steeds beter gebruik te maken van data. We rollen dat als een soort olievlek-effect uit over het bedrijf,” aldus Rob. “Ons bedrijf is data gestuurd. We gaan verder dan alleen die machine.
We ontwikkelen dashboards waarin we diverse indicatoren ontsluiten die de performance van de machine laten zien. Denk aan uptime, duur van het verwisselen van een rol en hoeveelheid afval. We transformeren écht naar een datagedreven onderneming,” zegt Michiel tot besluit.

Over MPS Systems

Sinds 1996 ontwerpt en bouwt MPS Systems drukpersen voor de etiketten- en flexibele verpakkingsindustrie. Het hoofkantoor is gevestigd in Arnhem. MPS Systems opereert wereldwijd en is één van de top zes spelers in de narrow and mid-web industry. Naast Nederland zijn er vestigingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Azië en de Verenigde Staten.

Vragen over deze of andere cases? We vertellen er je graag meer over! Neem gerust contact op.