Broshuis: grip op morgen begint vandaag

Hoe opleggerspecialist Broshuis B.V. in samenwerking met Biyond gestalte geeft aan de tweede fase van hun ERP-implementatie.

De chauffeur zegt tegen de receptioniste: “Ich kom zwei tieflader abholen.” Deze vraag passeert regelmatig de revue aan de balie bij Broshuis B.V. in Kampen. Specialist in diepladers, semi-diepladers, vlakke opleggers en containerchassis.

Nog vóór aankomst op het tien hectare tellende terrein van Broshuis B.V., trekt een traditionele Kamper boerderij op een terp, direct de aandacht. “Deze hebben we opgekocht en gerestaureerd. We gebruiken de boerderij voor evenementen voor onze klanten,” aldus Martin Vreugdenhil, Finance Manager van Broshuis B.V. Met uitzicht op de IJssel gaan we in gesprek over de opleggerfabriek van de toekomst. De slag maken van data naar stuurinformatie is daarbij essentieel. Fase twee van het ERP-project is in volle gang, in nauwe samenwerking met Biyond. Bij aanvang van dit project – toen Biyond nog niet in beeld was – hadden de taskforces de werktitel ‘Beyond Broshuis’ bedacht (dus met een e). Toeval of een teken van een goede match?

Familiebedrijf met ‘doen’ in het DNA

De vierde generatie staat aan het roer. Een familiebedrijf dat haar oorsprong vindt in Muiden. Het begon in 1885. Broshuis B.V. maakte destijds handkarren voor kooplieden. Dat werden koetsen, (platte) wagens en later opleggers. In 1963 kwam het bedrijf – na een zoektocht door de polder – in Kampen terecht, om uit te breiden. Anno 2020 telt Broshuis B.V. 400 medewerkers en heeft een jaaromzet van 58 miljoen. “Hier heerst écht een doeners-mentaliteit. Als je een goed idee hebt, krijg je ruimte om ermee aan de slag te gaan,” zegt Martin. Met ruim 135 jaar kennis en ervaring, blijft kwaliteitsverbetering een must. Hoe pakt Broshuis B.V. dat aan in relatie tot slim informatiegebruik?

We willen de stap maken van ETO naar CTO

Strategisch beslissen op ’t juiste moment

“We willen de stap maken van engineer to order (ETO) naar configure to order (CTO). Ofwel, orders klantspecifiek assembleren op basis van bestaande bouwstenen. We willen strategische doelen halen, zoals het verkorten van levertijden van negen maanden naar drie maanden. Dat vraagt om inzicht in gegevens én inzicht in (deel)processen, om te sturen op key performance indicators (KPI’s). Ofwel rapportages waarmee we slim beslissen op ’t juiste moment. We willen processen daarom vooraf definiëren.

We zijn, samen met Biyond, volop bezig met deze zaken. We willen nu – in fase twee van de ERP-implementatie – nieuwe modules aansluiten, zodat we meer functionaliteit aanbrengen in ons datawarehouse (DWH). Zoals onze kwaliteitsdienst voor keuringsrapporten. Medewerkers lopen nu rond door de fabriek met een tablet waar ze hun bevindingen registreren, via Sharepoint. Deze data willen we ook beschikbaar stellen met behulp van ons DWH, zodat verstoringen & vertragingen direct in beeld komen. We hebben ook een aparte fabriek met metalen onderdelen, deze willen we ook ‘interfacen’ met ons eigen ERP,” aldus Martin.

Testen, verifiëren en fijnslijpen: de uitdagingen

“Biyond heeft ons tijdens het ERP-project snel op weg geholpen door gebruik te maken van standaardtemplates bij de meest gebruikte datavelden uit Infor ERP LN. De uitdagingen? Structuur aanbrengen in datavelden als het gaat om vreemde valuta bijvoorbeeld. We werken in principe on-premise (lees: data op eigen servers, in eigen beheer). Echter we werken ook samen met derde partijen, waarbij data in een cloud zit. In die gevallen is het uitdagend om een realtime koppeling te bewerkstelligen.”

Ze staan heel dicht bij ons, dankzij de korte lijn

Samenwerking met Biyond: korte lijnen en snel reageren

Tot besluit zegt Martin: “Als wij een issue hebben, wordt het vaak binnen een paar uurtjes opgelost, dat is fijn. Biyond heeft geholpen bij het duidelijk maken van wat er in je bedrijf gebeurt. Met name het ordenen en sorteren van de onderliggende gegevensstroom in de fabriek, waardoor wij snel kunnen beslissen. Ze staan heel dicht bij ons, dankzij de korte lijn.”

Over Broshuis

Het familiebedrijf Broshuis B.V. is al sinds 1885 specialist in speciaal transport. Broshuis B.V. maakt diepladers, semi-diepladers, vlakke opleggers en containerchassis in haar eigen fabriek in Kampen. Ofwel: opleggers voor ‘convoi exeptionelle ’ met klanten in binnen- en buitenland. Van Mkb’er tot beursgenoteerde onderneming: ongeacht de kernactiviteit van de klant.

Denk aan tanks met rupsbanden, trams, bruggen, windmolenwieken en zeecontainers. Broshuis B.V. heeft eveneens een webshop gericht op trailer-onderdelen. Denk aan chassis-onderdelen, besturing, assen, ophanging, reminrichting en verlichting.

Vragen over deze of andere cases? We vertellen er je graag meer over! Neem gerust contact op.