Van Biomedische Wetenschappen naar DataOps Engineer

Van Biomedische Wetenschappen naar DataOps Engineer – Maak kennis met Maartje en haar ervaringen als DataOps Engineer bij Biyond.

Wie ben je en wat is je functie bij Biyond?

Ik ben Maartje, 35 jaar en woon in Amersfoort. Ik werk nu ruim 2 jaar bij Biyond als DataOps Engineer. Mijn rol bestaat voornamelijk uit troubleshooten, het optimaliseren van oplossingen en het bieden van ondersteuning aan klanten aan de hand van de afspraken die vastgelegd zijn in een Service Level Agreement. Ik zorg ervoor dat de systemen blijven draaien en dat problemen binnen een bepaalde tijd worden opgelost.

Wat maakt jouw functie als DataOps Engineer interessant?

Wat mijn functie zo leuk maakt, is de afwisseling en de uitdagingen die ik tegenkom. Het klinkt cliché, maar geen enkele dag is hetzelfde. Ik werk niet alleen aan bestaande systemen, maar krijg ook regelmatig te maken met nieuwe vraagstukken en ontwikkelingen. Dit stimuleert mij om voortdurend bij te leren en mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld altijd al interesse gehad in talen, zowel gesproken als programmeertalen. Ik spreek vier talen en ik schrijf nu in vijf programmeertalen. Het is fascinerend om te zien hoe ik mijn taalvaardigheden kan toepassen in de wereld van data en technologie.

Daarnaast vind ik het ook geweldig om te zien wat onze klanten allemaal doen met de data die wij beschikbaar maken. Het is inspirerend om te zien hoe de data uiteindelijk terechtkomt in hun rapportagesystemen en hen helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het geeft me het gevoel dat ik écht impact heb en waarde toevoeg.

team dataops

DataOps Engineer vs. Data Engineer: het verschil?

Een DataOps Engineer richt zich voornamelijk op de datastromen naar de rapportages toe. Ik analyseer en optimaliseer de manier waarop data van A naar B verplaatst. Een Data Engineer kijkt ook naar dit soort aspecten, maar heeft over het algemeen een technische opdracht. Als DataOps Engineer heb je veel interactie met zowel klanten als teamleden, wat het werk super afwisselend maakt.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik heb een Bachelor in Geneeskunde en een Master in Biomedische Wetenschappen. Iets heel anders dus. Tijdens mijn studie heb ik ervaring opgedaan met programmeren in R, maar dat was gericht op data-analyse en beperkt tot dat domein. Pas nadat ik bij mijn eerste baan aan de slag ging, waar ik weinig programmeerwerk verrichtte, kwam ik in aanraking met SQL. Voordat ik bij Biyond kwam werken, heb ik ervaring opgedaan als data-analist in verschillende projecten, waaronder het verwerken van data voor ziekenhuizen en GGZ-instellingen. Daar heb ik ook leren programmeren. Ik heb mezelf SQL eigen gemaakt en leerde de basisprincipes. Bij mijn vorige werkgever werkte ik voornamelijk met SQL en .Net. Bij Biyond heb ik mijn SQL-vaardigheden verder ontwikkeld en geleerd om complexere query’s te schrijven en databasestructuren te beheren.

Hoe ben je bij Biyond terechtgekomen?

Ik liep bij mijn vorige werkgever tegen groeibeperkingen aan, daarom besloot ik verder te kijken en kwam ik terecht bij Biyond. Wat mij aansprak: naast de zorg is Biyond actief in veel andere sectoren. Bij Biyond is er een heel duidelijk pad en een heldere opdracht. We weten wat we willen bereiken en dat spreekt me aan.

Nooit uitgeleerd?

Klopt. Voor mij is het een continu leerproces. Bij Biyond is geen klant hetzelfde en kom je in aanraking met verschillende tools en technologieën. Als een klant bijvoorbeeld Power BI gebruikt en ik vragen krijg waar ik geen direct antwoord op heb, duik ik in de materie en maak ik mij deze eigen. Daarnaast blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van data-architecturen en datawarehouses. Zo heb ik onlangs een Python-cursus gevolgd, omdat dit steeds vaker werd gevraagd door onze klanten.

Heb je nog tips voor mensen die interesse hebben in een baan als DataOps Engineer?

Zeker! Als eerste is het belangrijk om echt plezier te hebben in het puzzelen met data. Het is een vakgebied waarin je veel tijd zal besteden aan het analyseren en oplossen van complexe vraagstukken. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat het programmeren in deze functie zelf niet altijd draait om het bouwen van mooie grafieken en visuele elementen. Als DataOps Engineer werk je voornamelijk aan data processing, waar je veel bezig bent met het schrijven en optimaliseren van code. Je moet het leuk vinden om te graven in data en te begrijpen hoe getallen zich van A naar B verplaatsen. Tot slot is het aan te raden om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën op het gebied van data-analyse en datawarehousing. Dit vakgebied evolueert voortdurend.

Heeft het verhaal van Maartje je interesse gewekt? Klik dan op onderstaande button!

Maartje Piebes – DataOps Engineer