Een week uit het leven van een BI consultant

Ik ben BI consultant bij Biyond. Dit is naast Corporate Performance Management (CPM) en Business Analytics één van de drie expertises waar we bij Biyond consultancy in verlenen.

Er wordt in de planning zoveel mogelijk geprobeerd om de BI consultants volledige dagen voor één klant te laten werken. Omdat dit planning technisch makkelijker is maar ook prettiger voor de BI consultants. Op deze manier hoef je niet halverwege de dag te schakelen tussen twee klanten. Over het algemeen ben ik voor twee verschillende klanten per week werkzaam. Ik hou daarnaast één dag in de week zoveel mogelijk vrij voor losstaande vragen en issues bij verschillende klanten. Ik werk deels bij de klant op locatie, deels thuis en deels op kantoor.

Maandag

Op maandag begin ik bij de eerste van mijn drie huidige klanten. Bij één van hun belangrijkste processen halen we elke nacht data op uit verschillende bronsystemen en stellen deze data beschikbaar in een SSAS-cube. Ook brengen we deze data naar Amazon S3 in de cloud zodat de wat meer technische teams hier in Databricks mee aan de slag kunnen. Er wordt door veel verschillende teams en gebruikers gebruik gemaakt van de kubus, voornamelijk via rapporten die de gebruikers zelf in elkaar hebben gezet in Excel. Er zijn de afgelopen maanden wat klachten van de eindgebruikers op de maandagochtend over de performance van de kubus. Samen met de klant proberen we de problemen te identificeren en inzichtelijk te maken.

Een aantal weken geleden heb ik een procedure geschreven om het gebruik van de kubus te kunnen meten en om hier de historie van bij te houden. Vandaag ga ik met de resultaten van deze procedure aan de slag om te kijken of we hier een aantal geschikte metrics van kunnen maken voor een dashboard. Ook ga ik een analyse doen van de meest belastende queries op de kubus en bekijk ik een aantal bestanden die op de beruchte maandagochtend lang lopen. Ondertussen houd ik de mailbox in de gaten om te kijken of er nog andere vragen of issues zijn.

BI consultant achter zijn laptop
Dinsdag

Vandaag ben ik weer voor dezelfde klant bezig, maar nu op locatie. Gelukkig valt de drukte op de weg mee en ben ik er om 8.30 uur. Mijn dag begint waar hij gister geëindigd is: de metrics over het gebruik van de kubus. Na het analyseren van de data en een overleg met een collega verdiep ik me vandaag in het uitbreiden van de hardware, een andere manier om de slechte performance aan te pakken. Hier zitten natuurlijk extra kosten aan verbonden dus er moet goed uitgezocht worden of de uitbreiding ook zal leiden tot het gewenste resultaat.

Richting het eind van de dag krijg ik een vraag van een eindgebruiker of bepaalde data uit een van de bronsystemen terug te vinden is in S3. Na wat uitzoekwerk kom ik tot de conclusie dat de betreffende data nog niet door ons wordt opgehaald uit de bron en dus ook niet door ons in de cloud wordt gezet. De eindgebruiker geeft aan dat deze data op korte termijn nodig is, dus dit is een mooie klus om gelijk op te pakken en de dinsdag mee af te sluiten. Om ca. 17 uur stap ik weer in mijn auto; helaas kom ik in een file waardoor ik ruim een half uur later thuis ben dan gepland.

Woensdag

Ik begin de woensdag met een stand-up met een Biyond-collega en een contactpersoon van de klant. We bespreken de bevindingen van de afgelopen 2 dagen over de problemen van de kubus en de vervolgstappen die we gaan nemen. Ik laat de performance problemen van de kubus even liggen omdat er nog andere verzoeken liggen te wachten. Naast het proces dat elke nacht draait bij deze klant is er nog een tweede belangrijke stroom van informatie die ook eindigt in een (andere) kubus. De data uit deze kubus komt uit andere bronsystemen en wordt elk kwartier bijgewerkt.

De eind-gebruikers hebben de wens om een dimensie toe te voegen aan een van de meetwaarden uit de kubus en hiervoor moet een extra veld worden toegevoegd aan een van de csv-bestanden die worden ingelezen. Nadat het veld is toegevoegd aan de bron verwerk ik het nieuwe veld in de modellen en maak ik een nieuwe dimensie aan. Zo belandt de nieuwe dimensie uiteindelijk in de kubus en vraag ik de eindgebruikers om dit te testen.

Er wordt in de planning zoveel mogelijk geprobeerd om de consultants hele dagen voor één klant te laten werken omdat dit makkelijk is voor de planners maar ook voor de consultants.

Donderdag

Op de donderdag richt ik me op de mijn tweede klant. Hier houd ik me bezig met andere activiteiten dan eerder deze week, wat mijn baan lekker afwisselend maakt. Bovenaan de lijst staat het inrichten van een testomgeving. Dat betekent dat alle projecten in de git repository bijgewerkt moeten worden in Visual Studio, er nieuwe linked servers moeten worden aangemaakt naar de testomgevingen van de bronsystemen en dat we alles draaiend moeten krijgen op de nieuwe server.

Ook krijg ik vanuit de business de melding dat er een fout zit in de cijfers in een van de SSRS-rapporten van de verkoopomzet met de vraag of ik hiernaar zou willen kijken. Na het uitpluizen van de procedure heb ik de fout gevonden en kan ik gaan nadenken over een oplossing. Helaas is deze oplossing niet zo eenvoudig dat ik het vandaag nog kan afmaken, wat betekent dat ik er helaas volgende week pas weer mee verder kan.

2 BI conultants aan het werk
Vrijdag

Vandaag ben ik op ons kantoor in Amersfoort en is het een zogenoemde ‘Biyond-ochtend’. Alle collega’s worden geüpdatet over de stand van zaken met betrekking tot de business, HR, projecten, evenementen, etc. Ook is er een activiteit die verdieping brengt over een bepaald onderwerp of een bepaalde klant. Ongeveer 1 keer per maand hebben we zo’n ochtend; leuk om alle collega’s weer te zien. Waarna er in de middag dan nog mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld aan kennisdeling te doen.


Vanmiddag hebben we een kennissessie waarbij een collega iets gaat vertellen over Azure. Na deze kennissessie zijn er nog een aantal uurtjes over om nog even voor klant 3 aan de slag te gaan. Omdat we hier in de afsluitende fase zitten van het ontsluiten van HR-data gaat het voornamelijk nog over het controleren van de uitkomsten en de puntjes op de “i” zetten. Nadat ik met een collega heb gekeken hoe de nieuwe cijfers tot stand komen, concluderen we dat de nieuwe methodiek leidt tot betere resultaten dan voorheen. Missie geslaagd en tijd voor weekend!

Kirren Egberts: BI consultant

Is zo’n interessante, afwisselende en leerzame week ook iets voor jou? Neem dan contact op met Yolanda Carton via hr@biyond.nl.