Ontdek zelf de Power van Power BI

Business Intelligence richt zich op alle processen. Tooling gebruiken die alle bijbehorende data visualiseert, biedt uitkomt in het belang van overzicht én inzicht. Power BI (PBI) is de front-end tool van Microsoft en geschikt voor datavisualisatie. Je kunt er relatief eenvoudig mee beginnen. Het kan ook doorgroeien met voortschrijdend inzicht. Met een goed opgezet datamodel kan iemand – met weinig ervaring – al snel inzicht krijgen in de bedrijfsvoering.

Gratis desktop app

Naast het maken van rapporten – in de gratis desktop app – is het uiteraard ook mogelijk om deze rapporten te delen. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. PBI is uiterst flexibel, maar kan het best worden ingezet in een goed ontwikkelde BI-omgeving. De data is op deze manier snel en eenvoudig op te vragen en uitstekend te visualiseren met PBI.

power bi consultants Biyond

Interne training aan collega’s

Recent gaf ik een interne Power BI (PBI) training aan mijn CPM-collega’s (CPM staat voor Corporate Performance Management).  Focus training? Zelf visuals maken met PBI. Dit soort trainingen geef ik ook regelmatig bij organisaties, om hen wegwijs te maken bij het gebruik en het visualiseren van data. Biyond heeft technische kennis van PBI én datamodeleren.

Model duidelijk? Dan kan iedereen aan de slag met PBI

Het doel van de training aan mijn CPM-collega’s was het meer wegwijs worden in PBI zélf, met een voorbereid datamodel, inclusief benodigde informatie. Als het model duidelijk is, kan eigenlijk iedereen aan de slag met PBI. Om data te analyseren, is al veel mogelijk met alleen klik- en sleepwerk, echter enige basiskennis van DAX geeft al snel meer mogelijkheden. DAX is een scripttaal die gebruikt wordt door PBI, vergelijkbaar met Excel Syntax. Denk aan bijvoorbeeld Year-To-Date-berekeningen, deze zijn makkelijk in DAX op te stellen.

Informatiebehoefte in beeld brengen

De specifieke kennis uit de dagelijkse praktijk ligt natuurlijk bij de klant, als basis voor de juiste rapportages. Hij weet immers wat nodig is. Vaak komt de consultant met een eerste opzet gebaseerd op de data en niet gebaseerd op de eigenlijke informatiebehoefte. Wij zijn als consultants aan zet door samen op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag. Het is vaak ook uitproberen en onderzoeken waar onderlinge relaties zijn, qua informatie. We laten zien wat de klant kan doen met aanwezige data. Een PBI-training stelt mensen in staat om die kennis goed in te zetten ten behoeve van het inzichtelijke maken van rapportages.

Visueel aantrekkelijk én consistent

Het is belangrijk dat rapportages visueel aantrekkelijk zijn én dat er onderlinge consistentie is tussen de verschillende rapportages.  Plus de vraag: moét men het rapport gebruiken of wíl men het rapport gebruiken? Voor de training aan mijn CPM-collega’s heb ik een opzet gemaakt in onze eigen Biyond huisstijl:

Deze opzet geeft inzicht in verkoopcijfers van Adventureworks, een fictief bedrijf waar data beschikbaar is gesteld door Microsoft. Het rapport is aangepast aan de wensen van de fictieve organisatie en gefaciliteerd door ons datamodel.

Meer weten over de (trainings-)mogelijkheden van Power BI? Neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over.

Patrick Cornelissen – Business Intelligence & Corporate Performance Management Consultant

Terug naar alle blogs