Een kijkje achter de schermen bij een Medior BI Consultant

Maak kennis met Lisanne en haar ervaringen als Medior BI consultant bij Biyond.

Hi Lisanne, kun je ons vertellen wat jouw functie precies inhoudt?

Als BI consultant help ik klanten bij het inzichtelijk maken van hun data. Dit doe ik onder andere door gegevens uit diverse bronnen te consolideren in een datawarehouse. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld de gegevens efficiënter en effectiever analyseren. Wat ik zo tof vind, is dat dit klanten in staat stelt data-gedreven beslissingen te nemen. Hierdoor heb ik echt het gevoel dat ik impact maak binnen organisaties.

Kun je ons meer vertellen over het proces dat hierbij komt kijken?

Natuurlijk! Een voorbeeld is de situatie waarbij een klant gebruikmaakt van een ERP-pakket, zoals LN. We kunnen dan betrokken zijn bij een migratieproject of bij het ontsluiten van data uit dit pakket. Het belangrijkste is om te begrijpen wat de klant nodig heeft en hoe we de data in het datawarehouse kunnen modelleren, zodat het voldoet aan hun wensen. We proberen alle relevante data samen te brengen in één datawarehouse, in plaats van dat klanten verschillende bronnen moeten raadplegen.

Hoe zag je carrière er voor Biyond uit?

Ik heb een achtergrond in biomedische wetenschappen en een masteropleiding gevolgd in Biology of Disease. Daar lag de nadruk voornamelijk op onderzoek en laboratoriumwerk, waarbij je je ook bezighoudt met data-analyse. Na mijn studie ben ik bij de GGD gaan werken, waar ik in het datateam belandde. Daar heb ik kennisgemaakt met de frontend, zoals het werken met Power BI. Gaandeweg ben ik me ook gaan verdiepen in de backend, zoals het opzetten van datawarehouses. En nu vind ik het nog steeds superleuk om steeds bij te leren, zoals mijn vaardigheden in SQL of het bouwen van cubes.

Hoe ben je uiteindelijk bij Biyond terechtgekomen?

Voor Biyond werkte ik bij het RIVM, een vrij grote organisatie. Maar eigenlijk zocht ik naar een kleiner bedrijf waar mensen elkaar goed kennen en waar je altijd weet bij wie je terecht kunt als je een vraag hebt. Kortom: ik wilde graag werken in een omgeving waar collega’s elkaar goed kunnen helpen en waar er ook ruimte is voor persoonlijke groei. Aangezien ik niet specifiek heb gestudeerd voor deze functie, heb ik nog veel te leren. Het is belangrijk voor mij dat ik mijn collega’s kan raadplegen wanneer ik vragen heb en dat zij me echt kunnen helpen. Dat is voor mij de grootste waarde: de mogelijkheid om veel te leren en ondersteund te worden door mijn collega’s!

Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen in jouw functie?

Bij Biyond zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Er zijn cursussen beschikbaar waar je aan kunt deelnemen, zoals cursussen over dashboarding of het gebruik van Azure voor cloud-oplossingen. Biyond biedt ook maandelijkse consultancy kennissessies, waar collega’s hun expertise delen over verschillende aspecten van het werk, zoals Power BI of versiebeheer. Daarnaast heb je ook de vrijheid om zelf op onderzoek uit te gaan en nieuwe dingen te leren. Ik zoek regelmatig informatie op internet en blijf zo op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden binnen ons vakgebied.

Wat vind je verder belangrijk in je functie?

Bij Biyond is er veel flexibiliteit op het gebied van werktijden en locaties. Dat vind ik erg belangrijk. Ik heb de mogelijkheid om zowel op kantoor als thuis te werken, of bij de klant en er is veel vrijheid in het plannen van mijn werkdag. Zo kan ik bijvoorbeeld in de middag sporten of de dag thuis beginnen om de files te vermijden. 

blogs projectmanagement overleg business intelligence oplossingen

Wat zijn je doelen als BI consultant? Waar wil je naartoe groeien in je carrière?

Ik zou graag mijn expertise verder willen uitbreiden en uiteindelijk zelfstandig complete projecten voor klanten willen uitvoeren. Ik wil het hele proces, van begin tot eind, beheersen en klanten op hoog niveau kunnen ondersteunen. Om dit te bereiken, wil ik mijn ervaring in SQL-ontwikkeling vergroten en mijn vaardigheden, zoals bijvoorbeeld het bouwen van cubes, verder verbeteren.

Tot slot, heb je nog specifieke tips die je zou willen geven aan mensen die geinteresseerd zijn in een carrière in Business Intelligence?

Zeker! Ik raad aan om te beginnen met het leren van Power BI. Dit is een tool die veel wordt gebruikt in de branche. Hierdoor kun je starten met de frontend, waar resultaten vaker net wat sneller zichtbaar zijn. Microsoft Learn biedt uitstekende tutorials en cursussen om de basisprincipes van Power BI snel onder de knie te krijgen, echt een aanrader. Daarnaast is het belangrijk om je SQL-vaardigheden te ontwikkelen, aangezien dit echt een essentieel onderdeel is van het werk als BI consultant. Zoek naar online bronnen, volg cursussen en blijf oefenen om je expertise te vergroten. Succes!

Heeft het verhaal van Lisanne je interesse gewekt? Klik dan op onderstaande button!

Lisanne

Lisanne Heijmink – BI consultant